КОСОПАДЪТ И ВРЪЗКАТА МУ С ХОРМОНАЛНИТЕ ПРОМЕНИ В ОРГАНИЗМА

Д-р Мариана Недева, ендокринолог
     Косата има основна естетическа роля за всички нас и поради тази причина косопадът, или изтощената коса, тревожи както жените, така и мъжете. Смята се, че нормално човек губи до около 80 косъма ежедневно, без това да се отразява негативно върху визията на косата. За косопад може да се говори, когато опадалите косми са значително повече от 80 на ден и отпадат от скалпа без голямо усилие. Преди да се предприемат някакви мерки за лечение на косопада, задължително трябва да се проведе консултация с двама специалисти – дерматолог и ендокринолог, които ще да уточнят възможната причина за оредяването на косата и да препоръчат най-подходящото лечение.

     Човешкият скалп съдържа около 150 000 космени фоликула, които са динамични функционални единици, произвеждащи терминалните косми на човешката коса. Косменият растеж протича в повторяем физиологичен цикъл, в който се отличават три основни фази: фаза на интензивен растеж, или анаген /3 години/, последвана от кратка (двуседмична) фаза на застой, или катаген, през която растежът се преустановява и косъмът се подготвя за навлизане в последната фаза на цикъла, а именно фазата на покой, или телоген. По време на телогена, чиято продължителност е 2 – 3 месеца, космената луковица се смалява и окръгля, косъмът бива постепенно изтласкван по посока към повърхността на кожата, преди напълно да отпадне, за да отстъпи място на развитието на нов косъм от същия фоликул. Въздействието на разнообразни остри или хронични стресови фактори води до патологично опадане на косата.
     Върху космения фоликул и неговият цикъл въздействие оказват редица хормони:
Полови Хормони
  • Тестостерон
     Най-честата форма на косопад, наблюдавана и при двата пола, е т.нар. андрогенна алопеция, или мъжки тип оплешивяване. Първите симптоми започват в годините след пубертета и се проявяват с прогресивно разреждане на косата в темпоралните области и по темето. Андрогенната алопеция възниква при генетично предразположени индивиди и е свързана с повишена локална чувствителност на косъма към мъжки хормони – тестостерон и много по-активния от него дихидротестостерон /DHT/.
     Друга честа причина за повишени нива на мъжки полови хормони при жените е синдромът на поликистозните яйчници, който се характеризира с менструални и метаболитни нарушения, повишено окосмяване в андрогензависимите зони и разреждане на окосмяването по скалпа.
  • Естрогени
     Женските полови хормони естрогени увеличават фазата на растеж на космените фоликули. Ето защо с настъпване на менопаузата, когато нормално нивата на женските полови хормони намаляват, наред с „горещите“ вълни и нощното изпотяване се появава и косопад. В резултат на намаляващи нива на естрогените е и косопадът, който може да се наблюдава в периода след бременност.
  • Хормони на стреса
     Водещо място сред причините за патологичен косопад заема т.нар. реактивен косопад, който се характеризира с дифузно разреждане на косата, което настъпва внезапно и остро около 3 месеца след преживян силен за организма стрес. Той е по-често срещан при жените. Когато човек е изложен на силен стрес за по-дълъг период от време, надбъбречните му жлези засилват режима на работа и произвеждат по-голямо количество от хормоните кортизол, тестостерон и норадреналин, за да се адаптира организмът. Тези хормони обаче оказват негативно влияние върху космения фоликул, като са причина по-голям процент косми от фаза анаген да навлизат във фаза телоген поради преждевременно прекратяване на анагена. Други примери за реактивен косопад е сезонният косопад, който се наблюдава нерядко през есенните месеци и отшумява след началото на зимата.
  • Тиреоидни хормони
Левотироксин и Трийодтиронин
     Тиреоидните хормони регулират голяма част от процесите в човешкото тяло, в това число и процесът на космен растеж. Повишен косопад може да се наблюдава както при хипо- , така и при хиперфункция на щитовидната жлеза. Когато настъпи тиреоидна дисфункция, косата става суха, тънка, накъсана и без блясък, дифузно разредена. При автоимунните тиреоидни заболявания могат да се появят окръглени зони по скалпа с липсващо окосмяване.
Витамин Д – Слънчевият витамин, но и ХОРМОН
     Витамин Д е важен нутриент, витамин и хормон, имащ ключова роля за имунитета, костното здраве и много други процеси. По отношение на косата витамин Д стимулира космения растеж, като стумулира фазата на анаген и спомага за генерирането на нови космени фоликули. Хората могат да произвеждат витамин Д под действие на слънчевите лъчи, а  също така той се съдържа и в редица храни като риба, гъби, яйца. При недостатъчни нива на витамин Д в организма може да се появят окръглени области по скалпа с липсващо окосмяване. Повишената загуба на коса е безспорно тревожен естетически проблем, но тя може да е и симптом на сериозно системно заболяване. Един от най-често срещаните фактори за поява на косопад е хормоналният дисбаланс. В много случаи картината се усложнява и от множество натрупани дефицити в организма. За да спре падането на косата, първо трябва да се изясни причината и да се постави точна диагноза и схема на лечение, за което е необходима консултация с лекар специалист.

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *